DaunatoriPrincipalii daunatori din Romania

 

Deratizare soareci

Soarecii sunt de departe unul dintre cele mai mari pericole care pot aparea atunci cand detii o casa. De-a lungul timpului, dar si acum, soarecii au adus adesea boli si au reprezentat o problema grava de sanatate.

Ei sunt gunoieri ai regnului animal, fiind atrasi adesea de zone in care exista dezordine si in care mancarea le este asigurata si este la indemana.

In timpurile noastre nu se mai poate vorbi de conditii similare celor din Evul Mediu, dar dezordinea si mancarea lasata la intamplare, nesigilata sunt in continuare metode sigure de a atrage soarecii in casa ta.

Cum poti scapa singur de ei?

Raspunsul sincer ar fi – cu greu. Exista metode la indemana tuturor, care au fost practicate de-a lungul timpului si care si-au dovedit succesul. Poate cea mai clasica este sa iei o pisica. Nu glumim aici, o pisica, prin instinctul ei va fi cel mai de succes dusman al rozatoarelor si vei putea sa scapi de soareci atata timp cat nu ai deja infestatie.

O alta metoda sunt capcanele clasice cu arc. Un lucru pe care trebuie sa il sti despre soareci este ca sunt animale comode, care obisnuiesc sa ajunga la mancarea lor doar pe un singur drum si care isi fac cuibul in apropierea sursei de hrana. Daca localizezi acel drum este perfect, deoarece poti amplasa acolo capcana pentru rozatoare. De obicei ei merg de-a lungul peretilor, ocolind zonele deschise.

Benzile cu lipici sunt o alta unealta utila pentru deratizare. Amplasarea lor trebuie sa fie identica cu cea a capcanelor clasice, pe ruta pe care acestia ajung la mancare. Deoarece le considera apetisante, li se va parea o sursa de mancare mai apropiata si se vor lipi. Apoi tot ce ai de facut este sa inlaturi banda impreuna cu soarecele.

Desi mancarea pentru soareci poate parea o idee buna, este bine sa ai mare grija atunci cand o folosesti, deoarece este toxica si pentru animalele de casa sau pentru oameni.

O alta uneata sunt instalatiile sonore care pretind sa emit ultrasunete, peste frecventa perceptibila a urechii umane, care sa deranjeze soarecii si sa ii impiedice sa isi faca un cuib acolo. Dar aceste instrumente nu sunt dovedite, ba mai mult, ultrasunetele nu trec de pereti, iar mobila le limiteaza raza de actiune.

E timpul sa treci la profesionisti

Uneori aceste solutii nu sunt suficiente pentru a rezolva problemele pe care le ai cu rozatoarele. Poate fi vorba de o infestare a gospodarie, caz in care cel mai indicat mod de actiune este sa chemi o echipa profesionista de deratizare. Ei vor sti exact cum sa procedeze.

In primul rand vor stabili daca este vorba de soareci, analizandu-le gaurile, care sunt de 1,5 cm in diametru, cu margini bine conturate, realizate in materiale ce pot fi roase usor. Daca sunt si excremente de-ale lor, treaba devine si mai usoara.

Odata ce s-a stabilit ca este vorba de o infestare cu soareci se trece la deratizarea propriu-zisa. La exterior se va realiza cu ajutorul statiilor de intoxicare care sunt umplute cu substante raticide. Se va face o bariera in jurul casei cu aceste statii la o distanta de aproximativ 10 m. Odata ce le vor observa, soarecii vor fi atrasi de ele prin miros si vor consuma aceste substante otravitoare pentru ei.

Durata in care aceste substante isi fac efectul este de 3 pana la 7 zile si cu bun motiv. Pentru a testa mancarea nou gasita, rozatoarele vor trimite un exemplar batran, care sa verifice daca este periculoasa sau nu. Abia apoi restul cuibului va iesi si el.

La interior se pot aplica aceleasi statii de intoxicare, doar ca de aceasta data nu se vor mai dispune sub forma de bariera. In schimb, se vor cauta traseele de la cuib la mancare si se vor amplasa pe aceste trasee, astfel incat sa le intersecteze. Pe langa aceste statii se mai pot folosi si cartoane cu adeziv puse pe traseul lor.

Statiile vor fi inspectate apoi lunar si trimestrial, pentru a vedea gradul in care au fost consumate si se vor urmari semnele de infestare. Deoarece efectul raticid nu este imediat, rozatoarele se vor retrage in cuibul lor inainte sa moara, insa nu se vor descompune emanand un miros urat, ci se vor dezhidrata fara alte probleme.

Ulterior se astupa toate gaurile de acces gasite si se incearca mentinerea unei curatenii cat mai stricte pentru a preveni o reaparitie. Mancarea nu trebuie lasata despachetata, cerealele trebuie puse in cutii de metal sau recipiente de sticla, iar firimiturile de pe jos trebuie aspirate.

Desi pot fi tratati cu indiferenta, este bine sa nu o faci. Daca observi semnele unei infestari cu soareci, este indicat sa chemi o echipa profesionista de deratizare.

Te sunam noi!

Completeaza numele si numarul de telefon.

Ai o urgenta?

Incercam sa raspundem la email-uri cat mai rapid dar nimic nu o sa egaleze ca rapiditate un telefon.

Suna acum la 0729 404 693