DaunatoriPrincipalii daunatori din Romania

 

dezinsectie molii

Moliile sunt recunoscute a fi marii dusmani ai hainelor groase lasate peste vara in dulap. Desi pana nu demult naftalina era solutia atunci cand nu vroiai sa ai parte de gauri in palton, aceasta tehnica a fost abandonata in favoarea altora care sunt mult mai ecologice si lasa un miros mai placut.

Ce sunt moliile? De ce au ajuns la mine?

Moliile sunt insecte inrudite cu fluturii, de culoarea gri sau maro. Varietatea speciilor de molii este ametitoare, existand peste 150.000 de specii. Dintre acestea mai amintim si molii ale fainii sau ale fructelor uscate, care fac ravagii acolo unde apar. Au doua perechi de aripi, echipate pentru zburat, iar ciclul lor de viata nu depasteste 18 zile, sau trei saptamani.

Ca orice alta insecta care paraziteaza locuintele umane, acestea cauta sa gaseasca doua lucruri – loc in care sa isi depoziteze ouale (sa isi intemeieze o familie) si in care sa aiba hrana suficienta. Deoarece se hranesc mai ales cu materiale textile, dulapul cu haine reprezinta hotelul perfect pentru ele.

Adevarata problema a hainelor o reprezinta larvele, ele fiind cele care se hranesc, fiind intr-o perpetua crestere. Astfel ca trebuie sa scapam atat de moliile adulte care depun oua, cat si de larvele instalate deja pe materialele textile si care se hranesc cu ele.

Pot scapa de ele fara sa folosesc insecticide?

Cu siguranta poti incerca. Unul dintre lucrurile stiute despre molii este ca nu suporta frigul. Sunt animale care cauta locuri calduroase, lucru pe care trebuie sa eviti sa-l oferi.

Un mod ar fi sa pastrezi hainele in locuri racoroase daca ai posibilitatea. In acelasi ton, o alta metoda specifica faptul ca ar trebui sa bagi hainele la frigider daca ai remarcat o infestare cu molii. Desi principiul nu este gresit, apare o problema. Aceea ca odata ce s-au instalat, moliile emana un miros in haine ce persista chiar si dupa “tratamentul” la frigider. Mai mult, acest miros poate fi simtit de alte molii si de la un kilometru, ceea ce face foarte dificila mentinerea hainelor curate in continuare.

O solutie eficienta este sa adaugi dulapului pachete de lavanda sau de substante care emana miros de cedru. Aceste mirosuri displac moliilor si cel mai probabil le vor tine la distanta.

Abordarea profesionista a problemei

Consta in aplicarea unor tratamente tintite si gandite sa elimine complet moliile din garderoba ta. Si exista mai multe metode de a le aplica:

Unul dintre ele este deja clasic si se refera la dispersarea unei cantitati de insecticid pe aria cu probleme. Vestea buna este ca stim deja locul in care gasim moliile, asa ca nu mai trebuie sa le cautam ascunzatorile sau traseele. Vestea proasta este ca vorbim de locuri stramte, greu accesibile, la care o pompa cu presiune joasa nu va reusi sa patrunda. Din acest motiv se foloseste un pulverizator ULV (ultra low volume). Acesta imprastie substanta sub forma de particule extrem de fine ce ajung in fiecare colt si asigura o uniformizare a tratamentului.

Dupa administrarea tratamentului este recomandat sa parasesti incaperea pentru cateva ore, pentru ca substanta sa isi faca efectul fara a fi toxica pentru cei din jur. Insecticidul isi va face treaba, actionand ca o terapie de soc si indepartand rapid moliile.

Un alt mod de abordare a infestarii cu molii o reprezinta aplicarea de capsule cu atractant. Principiul este simplu: se ataseaza capsula in dulap, iar moliile sunt atrase de catre aceasta, in functie de substanta continuta. Odata ajunsa pe suprafata capsulei, molia intra in contact cu insecticidul care mai departe va conduce la sfarsitul ei. Desi este o metoda eficienta impotriva adultilor, are marele dezavantaj de a lasa larvele in pace, lucru care se poate dovedi fatal hainelor dumneavoastra.

Uita de leacurile babesti, de naftalina si de alte principii. Daca vrei haine curate, fara miros si intacte structural, cel mai bine este sa ne contactatezi !

Te sunam noi!

Completeaza numele si numarul de telefon.

Ai o urgenta?

Incercam sa raspundem la email-uri cat mai rapid dar nimic nu o sa egaleze ca rapiditate un telefon.

Suna acum la 0729 404 693